Algemeen
Accijns worden op verschillende producten geheven. Bijvoorbeeld op sigaretten, benzine en alcoholhoudende producten. Nu zijn er alcoholhoudende producten die geschikt zijn voor de consumptie (bier, wijn, etc.) en ongeschikt voor de consumptie. De ethanol die Van Hees verkoopt is ongeschikt voor consumptie en uitsluitend bedoeld voor de professionele eindgebruiker. De toepassingen van ethanol kan verschillend zijn. Het kan dienen als schoonmaak-, oplos-, verdunnings- en conserveringsmiddel.
Accijns belast
De eenvoudigste variant is de ethanol die is belast met accijns. Deze ethanol valt onder de overige alcoholhoudende producten. Het tarief bedraagt per liter absolute (100%) ethanol per heden €16,86. Dus een 5 liter verpakking van 70% ethanol die belast is met accijns bevat 5 liter x 70% = 3,5 liter absolute ethanol (€59,01). Accijns belaste ethanol kan een mogelijkheid zijn wanneer u dit product beperkt gebruikt en geen gebruik kan maken van de gedenatureerde variant binnen uw proces.
Gedenatureerd
Om te worden vrijgesteld van accijns dient de ethanol te worden gedenatureerd. De ethanol kan volledig of gedeeltelijke gedenatureerd zijn. Wij zullen het globaal uiteenzetten maar het is altijd verstandig om hiervoor de website van de belastingdienst te raadplegen. Binnen de Europese Unie is het mogelijk om ethanol gedenatureerd met Eurodenaturant te verhandelen met vrijstelling van accijns. Dit is een denaturatie met Isopropylalcohol (ipa), Methylethylketon (mek) en Denatoniumbenzoaat (bitrex). Binnen Nederland zijn er nog een aantal gedeeltelijke denaturaties mogelijk. Deze zijn te vinden in Bijlage A.2. van de Uitvoeringsregeling accijns. Zo hebben wij onder ander ethanol gedenatureerd met methanol of isopropylalcohol die hier aan voldoen.
Vrijgesteld
Tevens is het mogelijk om ethanol te kopen die is vrijgesteld van accijns. De belangrijkste reden hiervoor is dat er geen denaturatie is gewenst vanwege het gebruiksdoel van de ethanol. Van Hees beschikt over een vergunning om vrijgestelde ethanol te leveren aan eindgebruikers. Een eindgebruiker dient in bezit te zijn van een vrijstellingsvergunning waarbij het gebruiksdoel van de ethanol afgestemd is met de Douane. Een belangrijk onderdeel bij de levering van vrijgestelde ethanol is de ontvangstverklaring. Hierin zijn opgenomen de vergunningsnummers, afgeleverde locatie, omvang van de zending en de schriftelijke ondertekening door beide partijen. Deze ontvangstverklaring dient opgenomen te worden in de accijnsadministratie.
Administratie
De accijnsadministratie is een belangrijk onderdeel van de vrijstellingsvergunning. Dit berekenen wij op basis van de absolute ethanol. Om tot de eindstand te komen pakken wij de beginstand van de vorige afgestemde periode, minus de verkopen vermeerderd met de inkopen. Hiermee komen wij tot de eindstand die op basis van een inventarisatie overeen moet komen. Echter komt de inkomende ethanol in de productie terecht waaruit eventuele verliezen kunnen voortkomen. Dit is het verschil tussen productieafgifte en ontvangst op absoluut niveau. Door de tijd te nemen voor het productieproces beperken wij dit verschil substantieel.